KM september 2021

Septembers bildbedömning Tema: Värme
Bedömande klubb: Fjälkinge fotoklubb Kristianstad
Hej!
Tack för att vi fick bedöma era bilder. Det är ett intressant och lärorikt uppdrag att bedöma bilder till andra fotoklubbar.
Det här var vår första fysiska bedömning sen corona så det var ju extra kul förstås. Vi var 10 klubbmedlemmar som deltog. Processen tog lite tid eftersom det var många bilder som väckte många tankar. Ofta hamnade vi i diskussion kring hur man beskär bilder och vi upplevde att många av bilderna hade blivit betydligt bättre om fotografen jobbat lite mer med just den detaljen. Vi lärde oss i alla fall mycket om beskärning i våra diskussioner och
hoppas att det också kan leda till tankar och diskussioner hos er.
Så här gjorde vi…..Vi tittade igenom bilderna och diskuterade oss sedan fram till de 15 bästa bilderna. Därefter rangordnade vi dessa och till sist gick vi igenom varje bild och kommenterade dem. Vi kom fram till att det var svårt att rangordna de övriga bilderna och hoppas det är OK för er.

1:a plats – ”Tea anyone?” Maud Sjöstedt

Den här minimalistiska bilden var en klar favorit hos oss. Idémässigt perfekt. Fina färger! Tilltalande. Kanske lite snävt beskuren men en klar etta i vår bedömning. Vem vill inte dricka te med den koppen och den fotografen ? Stort grattis till segraren!!!

2:a plats ”Smide” Alf-Åke Hall

Fotografen har löst idén bra. Följer verkligen temat. Bra linje med armen. Bilden är inte helt skarp men det är inget som stör. Det finns ett svart streck i bilden i bilden som kanske kunde redigerats bort. Men i stort en mycket bra bild på temat värme.

3:e plats ”Värme i vinterkyla” Erik Tornstierna

Den här bilden tilltalade oss alla. En tänkvärd bild. Trots att den är kall i färgerna så handlar den om värme. Bra symmetri med skorstenar, rök och höbalar. Mycket fina skuggor på röken. Kanske kunde bilden vunnit på att beskäras lite mer så att de två höbalarna till höger försvunnit.

4:e plats ”Sover tryggt i en varm famn” Elin Sandvik

En fin och varm bild. Allt känns naturligt och äkta. Bilden passar bra i sepia. Kanske kunde fotografen dra ner något på exponeringen i gardinerna och i barnets ansikte. Barnets hand känns felaktigt beskuren. Kanske kunde fotografen tagit ett steg tillbaka för att få med lite mer i bilden.

5:e plats ”Värme 2 8374” Suzanne Tornstierna

En otroligt fin känsla av värme med flickan och kaninen. Mycket fin skärpa på motivet och med en annorlunda redigering så hade denna bild hamnat högre upp. Det finns en märklig ”aura” runt flickan som vi tror beror på en inte helt lyckad redigering. Bilden kunde också beskurits lite så att flickan inte är mitt i bilden.

6:e plats ”En vacker och varm belysning i taket i Varnhems klosterkyrka” Madeline Cameron

En häftig semiabstrakt bild. Bra komposition, fina linjer och fina färger. Bra exponerad. Bra skärpa.

7:e plats ”Ett ljus ger värme” Per Gyllingberg

En kul idé. Fotografen har tänkt till och jobbat med temat. Kanske
kopplingen till temat blivit ännu tydligare med ett annat skärpedjup så att texten synts lite mer.

8:e plats ”Värmande blickar” Sara Ahlin

En härlig ögonblicksbild! Känslosam!. Vi känner värme trots de kalla
färgerna. Även här hade det varit spännande om fotografen jobbat med beskärningen, antingen lite mer eller lite mindre

9:e plats ”Värme RM2B” R-M Adevåg

En vacker bild med fina färger och fin struktur på himlen. Lite för tight beskärning i vänsterkanten och vi hade gärna sett hela masterna. Här diskuterade vi mycket kring antalet master och om det kanske varit bättre att ha ett udda antal master. Många bilder uppfattas som mer visuellt tilltalande när det finns ett udda antal komponenter i bilden.

10:e plats ”En värmande syskonkram i vinterskrud” Elin Sandvik

En fin bild som visar värme trots de kalla färgerna. Motivet är placerat mitt i bilden och det är inget intressant på sidorna så även här hade en annorlunda beskärning gjort att bilden blivit bättre. Det stör också lite att fötterna blivit avklippta.

11:e plats ”Värme 1” Peter Hunt

En dramatisk, spännande bild. Grafisk och dystopisk var några av omdömena. Det stora molnet kanske lite för dominerande. Vi hade velat se lite mer av förgrunden i stället.

12:e plats ”I silversalen” Diana Sjöstrand

En intressant bild som följer temat mycket bra. Väcker frågor. Hade vunnit på att beskäras. Kanske även denna bild skulle bli bättre kvadratisk?

13:e plats ”Solros” Erik Tornstierna

En bild som följer temat bra. Det är ett vanligt motiv och kanske hade bilden blivit mer intressant om man beskurit den kraftigare. Kanske gjort den kvadratisk? Även i denna bild saknas något …. en humla kanske?

14:e plats ”Solen glöder” Berit Wernald Bladh

Fina färger i bilden. Dock är den något oskarp och bilden hade vunnit på att beskäras något. Och det känns som att något saknas i bilden, tex hade den blivit mer intressant om det funnits en turist eller fågel med i bilden och inte bara en mur.

15:e plats ”Diagonalen” Daniel Lindström

En fin semesterbild. Det är bra balans i bilden och fint sommarljus. Dock upplever vi inte temat värme tillräckligt tydligt i bilden.

UPP

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.