KM april 2021

Juryn i Falkenbergs Fotoklubb tackar för förtroendet att bedöma vår tävling. Det skriver att det var flera intressanta bilder och det blev tätt i toppen. För vissa bilder var juryn ganska överens, för andra spretade åsikterna lite mer. Det svåra med tävlingar utan tema är att så olika bilder ställs mot varandra och jämförelserna blir ofta komplicerade – men det är en rolig utmaning.
Tack Falkenbergs fotoklubb för er bedömning. Här nedan kan du läsa vad de tyckt om bilderna.


1. Hav o Sten, Peter Hunt

Mycket vacker skärgårdsbild med bra skärpa i stenarna över hela bilden. Fina färger som gör att man kan känna värmen från den soluppvärmda klippan. Fin molnteckning. Bra balanserad komposition med stenar, berg, vattenpöl och hav, det blir det lilla och det stora i harmoni. God tanke med förgrund, mellanparti och avlägsen bakgrund.

2. Ensamma trädet på Österlen en stormig dag, Madeline Cameron

Det står där så ensamt, upphöjt och starkt i en dramatisk omgivning. En känsla av en målning med mäktiga moln som ger ett mycket vackert intryck. Bilden för tankarna till Lundells “Öppna landskap”. Bra och välbalanserad komposition med trädet i blickfånget och fin balans mellan mörker och ljus i molnen som skapar en rörelse i denna mäktiga sky.

3. Blåsippa, Erik Tornstierna

Vacker makrobild från en fin vinkel. Bra fokus på blomman, skärpan är perfekt placerad och skärpedjupet är precis lagom stort. Lugn och fin harmonisk bakgrund. Sköna färger och behagligt ljus. Den halva sippan kanske kunde beskurits bort, eller fått komma med mer.

4. Ögonkontakt, Bengt-Åke Öhgren

Perfekt fågelbild i kanonskärpa. Fantastiskt ljus och behagliga färgnyanser bidrar till en lugn känsla. Bra komposition där pinnens placering ger en diagonal i bilden. Snyggt fångat med blicken från fågeln och den lite undrande minen. Det är svårt att hitta flocken av snösparvar och ännu svårare att få ögonkontakt med en enstaka fågel.

5. Stormen, Peter Hunt

En utav Moder Jords kraftfulla energier. Mäktigt och dramatiskt med spänning på hög nivå. Snyggt med stadsljusen i nederkant som ger perspektiv. Bra fångat blixtnedslag men tyvärr är bilden något “högertung” i sin komposition.

6. Idyll, Bengt-Åke Öhgren

Snygg bild på hägern, ungen och trevliga speglingar. Grön och mjuk idyll där den lilla skyddas av den stora. Man ser nästan inte den lilla ungen förrän man tittat en stund. Bilden skulle vunnit på något hårdare beskärning.

7. Vinter vid strandängen, Alf-Åke Hall

En fin vinterbild med ett härligt vinterljus och sköna dämpade färger. Bra balans och komposition i förgrunden med diagonalen som skär den horisontella linjen av växtlighet. Den tomma övre delen av bilden känns dock onödigt stor, där finns inget att fästa blicken på.

8. Trankören, Suzanne Essgärde Tornstierna.

Här ser man vem som bestämmer! Roligt med en bild med humor, även om tranorna kanske inte är medvetna om det. Bra centrerad komposition som förstärks av lagom skärpedjup där huvudmotivet står fritt mot bakgrunden.

9. Arbetande hästar med kusk, Göran Lyman

Välbalanserad bild där motivet fyller ut bildytan på ett bra sätt. Hela bilden lever, och det syns tydligt att personen är i arbete – bra fångat. Vi förflyttas till en annan epok, det är bara kläderna och lyktstolpen som avslöjar tiden. Man blir lite nyfiken på personen i bakgrunden.

10. Se på mig, Erik Tornstierna.

Välfångat med denna ensamma trana som uppvaktar mitt bland alla andra. Rolig titel. Snyggt komponerad och centrerad. Bra skärpa på huvudmotivet och fina färgtoner.

11. Övergiven fyr vid havet, Madeline Cameron

Intressant perspektiv och en dramatisk himmel som ger en mäktig och hotfull känsla. Läckert att mönstret i den murade fyrväggen går igen i himlen – eller är det tvärtom? Härlig svärta i bilden som gör sig bra i svartvitt. Ser lite stiliserad ut med den överdrivna skärpan.

12. Arla morgon i mars, Maud Sjöstedt

Vacker och skön morgonbild med soluppgång där solstrålarna bryter igenom och lyser upp bryggan. Fina morgonfärger och bra kontraster. Bra balans i bilden. Möjligen lite störande att träden är kapade i toppen.

13. Nordsvensk häst, Berit Wernald Bladh

Kraftfull och så otroligt vacker. Fint porträtt med bra blick. Här har fotografen lyckats med hästporträttet, svårt med profilbilder på hästhuvuden. Fin skärpa och fina färger. Inget runt omkring som stör, kanske till och med lite för hårt beskuren.

14. Ensamseglare, Carina Lilja

Komposition med båt och horisont som både följer och bryter mot “reglerna”. Kan upplevas både som spännande och rörig. Fotografen har lyckats med att återge de vackra molnteckningarna i solnedgången. Men bilden känns lite overklig, har det dragits lite för mycket i reglagen?

15. Sidensvansar bråkar om maten, Alf Bogren

Otroligt att fånga detta ögonblick! Fin skärpa på fåglarna, fina färger. Men bakgrunden lite för rörig, det gör det svårt att urskilja fåglarna.

16. Lyckodagen, Camilla Frick

En bild i tiden. Inte lätt att vara bröllopsfotograf på Corona-avstånd. Bra bildidé, att fota sällskapet på lite avstånd och låta hela fyrhuset vara med. Fint ljus. Lite för mycket tom yta i förgrunden, bilden skulle vinna på att beskäras lite där.

17. Jobba hemifrån, Camilla Frick

Fint utsnitt. Förgrunden är precis tillräckligt exponerad, så man anar grepen, som ger en fin silhuett. Titeln ger en anledning att fundera på vad ”jobba hemifrån” betyder förr och nu.

18. Det röda huset, Maria Fiala

Bra komposition där man leds med blicken upp mot huset. Åsikterna om denna typ av färg/svartvitt-bilder går isär bland jurymedlemmarna.

19. The lock of love – Per Gyllingberg

Bra diagonal genom bilden, välbalanserat med låsen i perfekt läge och väl avvägt skärpedjup.

Oplacerade

Daniel Lindström ”50 cent

Daniel Lindström ”Efesos


Alf-Åke Hall ”Familjeband


Maj Arvidsson ”Allt för fotokonsten

Maj Arvidsson ”Efter regn kommer solsken


Göran Lyman ”Arbetande hästar


Maria Grendalen ”Backsippa

Maria Grendalen ”Vitvingad trut


Elin Sandvik ”Cat by day, batman by night

Elin Sandvik ”En dag på stranden


Daniel Johansson ”En annan del av världen

Daniel Johansson ”Sweet heaven


Maria Fiala ”Flicka funderar


Caroline Gyllingberg ”Fyren i Hjo

Caroline Gyllingberg ”Hyltan i Gate


Diana Sjöstrand ”Godmorgon min solfågel

Diana Sjöstrand ”Stampa på mitt golv och fyll mig med liv

Alf Bogren ”Isen lägger sig på ån Tidan


Rose-Marie Adevåg ”Livet återvänder

Rose-Marie Adevåg ”Valpen


Maud Sjöstedt ”Fäktande tulpaner


Sara Ahlin ”Another brick in the wall

Sara Ahlin Ӏlvdans


Carina Lilja ”Sommarjobbare


Berit Wernald Bladh ”Vill du leka?


Suzanne Essgärde Tornstierna ”Hornborgasjön


Per Gyllingberg ”Tomheten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *